Sosyal Medya

Güncel

CizreÂ’de 105. nokta direniÅŸi

15 Temmuz’daki darbe girişimine katılmak için kargo uçaklarıyla Şırnak’tan Ankara ve İstanbul’a gitmek isteyen 300'ü aşkın asker gözaltına alındı. Bunda, Vali, Emniyet Müdürü ve Cumhuriyet Başsavcısı’nın askerlere karşı yaptığı işbirliği ve Cizrelilerin sokaklara dökülmesi etkili oldu. Uçakların ve helikopterlerin havalanamadıkları o gecenin kaderini belirleyen 105. Nokta direnişinde neler yaşandığını, görgü tanıkları Al Jazeera'ye anlattı



15 Temmuz'da darbecilerin Ä°stanbul ve Ankara’da harekete geçtiÄŸi saatlerde Şırnak’ta da hareketli anlar yaÅŸanıyordu. BaÅŸbakan Binali Yıldırım’ın TSK içerisindeki yapının hareketini ‘kalkışma’ olarak tanımlamasından sonra Şırnak Emniyet Müdürlüğü’ne gelen bir telefonla Valilik konutu önündeki polisiye tedbirlerin artırılması istendi. AsayiÅŸ Åžube Müdürü önderliÄŸindeki kalabalık bir polis grubu Valilik önüne geldiÄŸinde Şırnak Valisi Ali Ä°hsan Su korumalarıyla birlikte konuttan çıkmıştı. Bir süre sonra Vali Su’ya, Emniyet Müdürü Celal Sel ve Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Mehmet Patlak katıldı.

 

Şırnak Valisi Ali İhsan Su

‘Çelik yelekleri giyinin’

Aynı saatlerde Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanlığı'ndaki olaÄŸanüstü hareketlilik bilgisi Valilik ve Emniyet Müdürlüğü’ne ulaÅŸmıştı. Emniyet Müdürü Celal Sel kentteki tüm polisler için ivedi görev çaÄŸrısı yaparak çelik yeleklerin giyilmesi talimatını verirken, Vali Ali Ä°hsan Su ise tüm ilçe kaymakamlıklarını arayarak darbe kalkışması olduÄŸu bilgisini vererek gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugayı’ndan çıkan araçlardan birkaçı, içindeki askerlerle birlikte Valilik ve Emniyet Müdürlüğü’ne geldilerse de alınan önlemleri gördükten sonra Cizre’ye doÄŸru yola çıkan diÄŸer araçlara katıldılar.

 

Şırnak Emniyet Müdürü Celal Sel darbe girişimini önlemek için büyük çaba gösterdi.

300’ü aÅŸkın tam teçhizatlı komando ve Cizreliler

Ankara ve Ä°stanbul’daki darbe giriÅŸimine katılmak üzere Şırnak Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugayı’ndan yola çıkan 3 yüzü aÅŸkın komando uzman çavuÅŸ ve komutanları araçlarla Cizre’ye doÄŸru yola çıktıklarında hedef Ä°dil yolu üzerindeki havaalanıydı. Askeri kargo uçakları komandoları almak üzere Şırnak Åžerafettin Elçi Havalimanı’na doÄŸru yola çıkmışlardı. Aynı saatlerde darbe haberini alan Cizreliler önce Hükümet Konağı’nın önüne toplandılar. Ardından askerlerin Cizre’ye doÄŸru yola çıktıkları haberi üzerine Cizre’nin Şırnak çıkışındaki Emniyet Müdürlüğü'ne yürüdüler. Emniyet Müdürlüğü'nün önü kısa sürede darbeye karşı çıkan Cizrelilerle doldu. Emniyet Müdürlüğü’nün hemen karşısındaki 105. Polis Noktası direniÅŸin de noktası oldu. Emniyet Müdürlüğü’nden çıkan zırhlı araçlar caddenin tamamını üç araç sırasıyla kapattılar. Polis memurları ise araçların ve yolun çevresinde geniÅŸ güvenlik önlemi alarak silahlarına mermi sürdüler. Çünkü bir polisin anlattığına göre Vali ve Emniyet Müdürü’nden aldıkları emir, ‘dik durun’ du.

‘Havada ses var’

Cizre’de darbeye karşı sokaklara dökülenlerden Ahmet adındaki bir Cizreli o anları şöyle anlatıyor:

“Darbeyi öğrendiÄŸimde zaman geçirmeden Hükümet Konağı’nın önüne gittim. Önce azdı, haberi alan gelmeye baÅŸladı kısa sürede birkaç bin kiÅŸiye ulaÅŸtık. Sonra birileri Şırnak’tan askerlerin yola çıktıklarını söyleyince Emniyet Müdürlüğü’ne doÄŸru yürümeye baÅŸladık. Cizre giriÅŸinde Emniyet Müdürlüğü. Ancak köprünün tam ortasında zırhlı bir askeri araç duruyordu. Bir komutan bizi görünce araçtan inip üzerine çıktı. Ben tanımıyorum ama tanıyanlar Cizre Garnizon Komutanı olduÄŸunu söylediler. Komutan kalabalığa, ‘arkadaÅŸlar sıkıntı geçti, evlerinize dönebilirsiniz’ dediyse de üzerine çıkarak öbür tarafa atlayıp yolumuza devam ettik. Biz geçince zırhlı araçla basıp gitti. Sonra Emniyet Müdürlüğü’nün önüne vardık. Zırhlı araçlar Şırnak’a doÄŸru dizilmiÅŸ yolu kapatmışlardı. Emniyet amiri bize bir teÅŸekkür konuÅŸması yaparak askerlere zarar vermememizi ve polislere destek olmamızı istedi. Biz de yaklaşık 2-3 bin kiÅŸi oradan ayrılmadık. Havada bir ÅŸey uçuyordu. Jet deÄŸildi, yolcu uçağı da deÄŸildi, ışıklarını kapatmıştı, operasyonlarda kullanılan Ä°HA olduÄŸunu düşündüm ama ona da benzemiyordu sesi.”

 

Darbeci Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan askerlerini Ankara'ya taşıyamadı.

Kargo uçakları havada

Cizreli Ahmet’in duyduÄŸu ses, Şırnak’tan yola çıkan askerleri almaya gelen kargo uçaklarına aitti. Uçakların dönüp durmalarının nedeni Şırnak Valisi Ali Ä°hsan Su’'nun talimatıydı. Havaalanını arayan Vali Su civardaki tüm araçları piste yığdırmış ayrıca kuleye hiçbir uçağın iniÅŸ-kalkış yapmayacağı talimatını vermiÅŸti. Bu nedenle uçaklar pisti pas geçmiÅŸ havada turluyorlardı.

‘Komandolar geliyor’

Şırnak’tan çıkan komandoların tüm hareketi ve ilerleyiÅŸi geçtikleri köylerde yaÅŸayanlar tarafından Cizrelilere telefonla bildiriliyordu. Şırnak Ä°kizce’de yaÅŸayan Ahmet Osal zırhlıların geçiÅŸinde bir farklılık sezmiÅŸ.

“Askerler genelde çok sürat yapmadan ağır ağır geçerler. Ama bunlar arabaları sarhoÅŸ gibi kullanıyorlardı. Zorba gibi araçları vahÅŸice sürüyorlar, çokça korna çalıyorlardı.”

105. Polis noktası

Şırnak’tan gelen ve askerleri taşıyan araçlar Cizre Emniyet Müdürlüğü’nün önünde geldiklerinde hiç beklemedikleri bir manzara ile karşılaÅŸtılar. Emir kesindi ve geçmeye kalkışmaları halinde çok ağır ateÅŸe maruz kalacakları Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı TuÄŸgeneral Ali Osman Gürcan’a deklare edildi. TuÄŸgeneral ısrar edince tam teçhizatlı özel harekât polisleri havaya ateÅŸ açarak kararlılıklarını gösterdiler. Bunun üzerine gelenler yaklaşık iki saat boyunca bekleyerek kendi aralarında konuÅŸtular. Bu sırada 105. Polis noktası yakınındaki Emniyet Müdürlüğü önünde toplananlar darbe karşıtı sloganlar atıyorlardı. Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı TuÄŸgeneral Ali Osman Gürcan ve beraberindeki 3 yüzü aÅŸkın komando uzman çavuÅŸ geçemeyeceklerini anlayınca geri dönmeye karar verdiler. Kargo uçakları da iniÅŸ yapamayınca geri dönmüşlerdi. Ancak Şırnak dönüşünde darbeci askerleri ikinci sürpriz bekliyordu. Şırnak Emniyet Müdürlüğü’ne baÄŸlı polis ekipleri Şırnak giriÅŸindeki yolu da kapatmışlardı.

‘Esas tehlike Süper Kobra helikopterleri’

Ankara ve Ä°stanbul’a sevk edilmek istenen salt askerler deÄŸildi. 10'dan fazla Süper Kobra savaÅŸ helikopteri de plan dâhilinde gidecekti ancak Şırnak Valisi, Şırnak 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Baysar’ı arayarak birliklerden kalkacak her helikopterin vurulacağını açıkça belirttikten sonra uçuÅŸların ikinci bir emre kadar yasaklandığını bildirdiÄŸi için hiçbir helikopter kalkamadı. Şırnak Valisi’nin Tümen Komutanı’na diÄŸer bir direktifi de Cizre’den dönen askerlerin tamamının gözaltında tutulacağı ve adli iÅŸlem yapılacağı bilgisiydi.

 

Şırnak 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Baysar'da gözaltında.

Gözaltı

Süreç sabaha kadar devam etti. Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı TuÄŸgeneral Ali Osman Gürcan ve Şırnak 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Baysar ile birlikte 2 binbaşı, üç yüzbaşı ile 3 yüzü aÅŸkın komando askeri gözaltına alındı. 105. Polis Noktası’nda bekleyen Cizreliler ancak sabah namazı ile birlikte ve tehlikenin geçtiÄŸinin bildirilmesiyle bölgeden ayrıldılar. Cizre Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapan bir özel harekat polisi olayın sona ermesinin ardından durumu ÅŸu sözlerle özetledi: ‘Ä°stanbul ve Ankara’da helikopterlerin yaptığı tahribatı gördünüz. O kadar komando ve ondan fazla helikopterin oralara ve kötü maksatla gitmelerini düşünmek bile istemiyorum, gerçi biz varken biraz sıkar bu.’

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.